Petdeset odtenkov sive

Petdeset odtenkov sive

Avtor: E.L. JAMES
Serija: Fifty Shades Trilogy, 1.knjiga
Zvrst: S

Org. naslov: Fifty shades of grey

* * * ½   92 vote
Oceni knjigo:
43

Študentki književnosti Anastasii Steele, ki pride intervjuvat uspešnega poslovneža Christiana Greya, se ta zdi izjemno privlačen, vendar ji obenem vzbuja strah. Prepričana je, da sama nanj ni naredila velikega vtisa, zato ga poskuša pozabiti – dokler se Christian ne pojavi v trgovini, kjer je honorarno zaposlena, ter jo povabi na zmenek. Neizkušena in naivna Ana je zaprepadena, ko ugotovi, da si želi tega moškega. In ko jo Christian posvari, da bi se ga morala na daleč izogniti, si ga želi samo še bolj.

Toda Grey je ujetnik svoje mučne nesrečne preteklosti in obenem obseden s potrebo po nadzorovanju. Ko se spustita v strastno ljubezensko razmerje, Ana začne spoznavati ne le svoje želje, temveč tudi temačne skrivnosti, ki jih Grey skrbno čuva pred svetom.

Komentarji:

  1. Rene 05/09/2012 19:43

    Če koga zanima je ta triologija na http://www.slideshare.net/ , sicer v angleščini.

  2. maxim 05/09/2012 19:44

    Knjigo sem kupila iz razloga, ker me je po ogledih člankov na internetu preprosto preveč matral firbec, kaj je v njej takega, da je po številu prodanih izvodov krepko presegla tako Harry Potterja kot Da Vincijevo šifro. O tem, da to ni lih presežek erotične literature ne morem komentirat, bom kar verjela tistim, ki ste tega več prebrale.
    Glede na to, da pa od knjige nisem veliko pričakovala, tudi razočarana nisem. Ni me motila Anastasija s svojo “notranjo boginjo”, niti Christian, kot denarni mogotec in mali bog, da pa mi njegova temna , skrita stran ni všeč, sem pa že v prvem komentarju napisala. Težko sprejmem to kot igro, ker meni bolj meji na poniževanje.
    (Da te tip prvo, kao za kazen naklesti , potem pa po…. -NITI SLUČAJNO, ampak če se to zdi nekomu sexi, mu pač naj bo, s tem nimam problemov, kot pravijo 100 ludi 100 ćudi)

    Se pa veselim nadaljevanja.

  3. goodreads 06/09/2012 9:37

    Nisem pričakovala literarnih presežkov (ne erotične literature ne česarkoli drugega) (sem pa pričakovala bolj berljivo knjigo, glede na to, da gre za best seller). Tudi mene je zanimalo, kaj se bo na koncu zgodilo, zato sem tudi prebrala vse tri dele, ampak za razliko od kakšnih drugih knjig, ki se navedene na tem portalu, te čist sigurno ne bom nikoli več prebrala…

    Je pa to pač moje mnenje, preveč stvari me je motilo (slab, da ne rečem obupen jezik, nerazviti karakteriji, obupna zgodba (pri 26 je bilionar, pa nikoli ne dela, ker non stop seksa, punca je devica pri 21. in samo da jo pogleda, ona orgazmira, predvidljiv konec)…, da bi bi lahko dala možgane na off, tako kot mi to uspe pri drugih “plažnih” knjigah….

    Tisto o bdsm in poniževanju je “pojasnilo” oseb, ki to prakticirajo in so v dokumentarcu o knjigi in Jamesovi pojasnjevali na kaj vse je Jamesova pozabila/spregledala/nikoli vedela, ko je pisala knjigo… Večino oseb, ki nas knjiga ni prepričala, ne tako ne drugače, moti vse kaj drugega kot seks scene v red room of pain…(kot pravi večina mojih moških prijateljev-svi goli, pa ko šta voli…in načeloma se z njimi zelo strinjam….)..

  4. MaliKiwi 07/09/2012 19:35

    Ugh, zadeva je grozna. Seveda pa je zadava nastala kakor fanfiction knjige Somrak, tako da ni bilo veliko za pričakovati.

    Slaba stavnčna struktura, zanič zgodba, nerazviti liki….če oseba ima vsaj malo okusa glede dobre literature, se tega niti z 10-metrsko palico ne bo dotaknila.

  5. pepa 19/09/2012 14:01

    Res je, da na teh straneh ni nekih literarnih presežkov, vendar so knjige vsaj berljive, za razliko od te. Sem na 300. strani od 538 in jo komaj prebavljam. Toliko sem že trmasta, da jo bom prebrala:)

    Popolnoma neberljiva, kot so napisale že nekatere predhodnice, ne bi zgubljala besed s tole njeno notranjo erotično boginjo in notranjim glasom, mi gredo vse kocine pokonci, skoraj na vsaki strani v tej knjigi je ali ena fraza ali pa druga…

    Moj notranji glas mi pravi, da drugega in tretjega dela sigurno ne bom prebrala:)))))

  6. yudi 08/10/2012 8:33

    Ko sem brala vse te komentarje, sem komaj čakala da jo dobim v roke in moram reči, da me knjiga ni razočarala, Ona in njena notranja boginja sta bili prav posrečeni, tako da sta to temno stran knjige malo omilili, on pa ima take travme za sabo, da ni niti tako neverjetno, da se je odločil za ta način življenja, Kar se pa tiče bogatstva in prostega časa, bi pa rekla samo to ” papir prenese vse”, zato pa tudi beremo, da doživimo tak svet, ki ga v realnosti ne bi.

  7. jana 10/10/2012 15:42

    Kljub nekaterim negativnim kritikam, meni knjiga ni bila slaba. Ni sicer nekaj najboljšega kar sem doslej prebrala, vendar ne morem reči, da ni bila zanimiva. Sploh takega načina izkazovanja ljubezni in posledic ni moč zaslediti v literaturi, ki jo beremo bralke, katere komentiramo na tej strani. Skratka zanimivo branje z glavnima junakoma , katera zelo odstopata od navadno zelo sterotipnih romantičnih junakov. Čeprav je tudi Christian na svoj način romantičen in prikupen.Prav tako Ana s svojo očarljivo notanjo erotično boginjo.Skratka veselim se in težko pričakujem nadaljevanje zgodbe.

  8. Mishelle 02/12/2012 11:02

    Tudi sama sem s kar velikim pričakovanjem začela brati knjigo. Pred tem sem prebrala komentarje in (glede na to, da je triologija trenutno najboljša med bestsellerji) me je presenetila negativnost, ki se kar pogosto pojavljala med komentarji.

    Sama nisem pričakovala kakega velikega literarnega presežka. Triologija itak spada med bestsellerje. Meni osebno ni slabo napisana: direkt za dat možgane na off.

    Ne obsojam Ane z njeno notranjo boginjo – mene je znala s tem prav nasmejat. Tudi o Christianu nisem niti enkrat (med branjem) dobila negativnega mnenja. Za vsem itak stoji njegovo otroštvo – življenje mu je pustilo pečat. Je pač tak kot je.

    Sicer pa je vse samo knjiga…

  9. tijo 03/02/2013 21:31

    Prebrala na dušek,vs tri. Zame so bile zelo berljive. Se ne pogljabljam v strukturo knjige-to delajo kritiki in v glavnem me ne briga. Meni so bile všeč in kot razvedrilo jih priporočam,kot take so mišljene. Saj je vse stvar domišljije,ne? Ampak tretja,je …. najboljša. Poslastica. Pač obožujem srečne konce. Sicer pa jaz izbiram knjige:potegne -ne potegne,ne glede na žanr.

  10. alja 09/02/2013 14:54

    odlična knjiga rabila sem dolgo da sem se je spravila brati a zdaj ne morem nehati brati.

  11. reny 09/02/2013 17:47

    Prva knjiga ni bila slaba. Glede na kar precej slabih kritik, ki sem jih prebrala, moram reči da me ni razočarala. Sta mi pa drugi in tretji del bolj všeč kot prvi.

  12. petyka 20/02/2013 14:07

    Zelo dobra knjiga! VAU :)

  13. nencaaa 09/04/2013 19:10

    …..prebrala Prevzeto in Predano……pa moram rečt, da mi je ta bolj sedla (do zdaj sem prebrala 1. del)……..ne vem zakaj toliko kritik…….meni je bila zelo berljiva in kot je že omenila TIJO se ne poglabljamo v strukture- za to obstajajo kritiki……sem pač človek, ki je odprt za vse……..

    ….. se že veselim ostalih dveh………

  14. nencaaa 10/04/2013 9:52

    ……pa še to: zdi se mi, da je ne more brati nekdo, ki je zafrustriran……

  15. urška 30/04/2013 11:44

    No za knjigo lahko, rečem kot večina ki je komentirala tu, da ni nevem kakašen presežek vendar mi bo definitivno še nekaj časa dala mislit, nekako si je ne morem izbiti iz glave.

Napiši komentar